Beschuit met muisjes, mijn Blog is geboren!

Vandaag is Mijn Blog geboren
Wat heerlijk om op deze manier mooie dingen, gedachten, gebeurtenissen, tips en energie te mogen delen en zo de wereld een beetje mooier te kleuren!

Doet mij meteen aan het lied van Herman van Veen denken “Anne de wereld is niet mooi maar jij kan haar een beetje mooier kleuren“
Deze zin heeft me altijd geraakt, want natuurlijk gebeuren er lelijke en vervelende dingen in de wereld en in het leven, maar hoe je er mee om gaat, hoe je er naar kijkt “kleurt“ je dag.

Ik bof met een uitermate optimistisch karakter, dus ik richt me van nature op de positieve kant van dingen en ik heb ook een groot vertrouwen in de goedheid en oprechtheid van de mens, sommige noemen dit naïef maar ik zie dat anders. Ik ga er altijd vanuit dat iemand een positieve intentie heeft met wat hij zegt en of doet, totdat het tegendeel bewezen is.

Dit is één van de NLP vooronderstellingen. Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie!

Dat houdt in dat alles wat iemand doet altijd gebaseerd is op een positieve intentie…Iedereen maakt altijd de beste keuze uit de keuzes die op dat  moment voorhanden zijn. Als er een betere keuze zou zijn geweest dan had  je daar toch voor gekozen….. jaja zul je nu misschien denken, dat is een mooie, dus toen hij of zij laatst zo vervelend tegen mij deed had dat een “ positieve intentie“, zo lust ik er nog wel een paar! Ik zal je een voorbeeld geven uit ons eigen gezin en ja onze zoon vind het goed dat ik dit deel!

Zoonlief van 13 heeft een krantenwijk, 1x per week brengt hij braaf de krantjes rond en verdient zo een mooi extra zakcentje bij. Ook deze zomer, laatste week van school en een snik hete dag!
Onderweg bel ik hem altijd even, voor de nodige support, zo nu ook deze keer en hij vertelde dat het héél snel ging, hij hoefde nog maar een paar huizen en dan kwam hij lekker thuis zwemmen samen met zijn vriendjes die hem mee hielpen.

De volgende dag werd ik gebeld, mevrouw Heinz zei een vriendelijke stem, er zijn 180 Blauwe kei´s in de blikvanger gevonden!
euh, wat zegt u, mevrouw Heinz, er zijn 180 Blauwe kei´s in de blikvanger gevonden, herhaalde de vriendelijke stem.
En toen viel er bij mij een kwartje, de blauwe kei was de dikke, zware folder die deze week extra bij het week krantje zat…………….
en een blikvanger, is natuurlijk zo´n net langs de kant van de weg waar je je afval in gooit……………….

Ik was perplex, onze zoon, die vrolijk thuiskomt, zijn ijsje opeet dat ik had klaargemaakt omdat het zo´n warme dag was en ik vond dat hij het dubbel en dwars verdiend had, mikt gewoon 180 duur betaalde folders weg, ik was shocked!
Ok en nu? Ik heb geleerd om eerst rustig na te denken, knap voor iemand die ongelooflijk spontaan en impulsief is (een van de vele opbrengsten van mijn NLP opleiding) hoe ik hier mee om wilde gaan, eerst mijn man gebeld om zijn aanpak te checken en toen zoonlief erbij gehaald!

Ik gaf hem de folder en hij begon meteen te huilen!
Gelukkig dacht ik, geen ontkenning!
Ik vroeg hem hoe het kwam dat hij de folders ipv te bezorgen, weg had gegooid. Mam, zei hij, het was zo warm en ik ben moe en wilde zooo graag zwemmen en toen heb ik ze weggegooid!
En waarom dan in de blikvanger, off all places, zichtbaarder kan niet!
Nee mam, dat kan toch niet dat is slecht voor het milieu!

Ik vertel hem dat wij het heel erg vinden dat hij niet eerlijk geweest is en andere mensen min of meer “belazerd“ heeft en uitgelegd dat zo´n folder veel geld kost en dat daar een bedrijf in dit geval een theater, omzet door mis loopt! Hij was aardig aangedaan en kwam toen zelf met het idee, om de folders op te vragen en ze alsnog te bezorgen!

Wow, wat een geweldig idee!
En zo geschiedde, vanaf zijn fietsje belde hij om te vertellen dat hij bij iedere folder die hij door de brievenbus gooide, hij zich weer een beetje fijner voelde en dat hij geleerd heeft dat hij dit nooit meer moet doen!!!! Kippenvel, all over the place!

Waarom 
vertel ik dit nu? Ik had natuurlijk totaal anders kunnen reageren, boos, woedend, verwijtend en jij altijd jij doet ook nooit iets goed, het is fout wat je doet!
Zou hij er dan net zoveel van geleerd hebben?
Zou hij dan bereid zijn geweest een oplossing te bedenken, of was hij stampend de trap opgegaan, woedend zijn kamerdeur dicht geslagen en denkend, mijn ouders zijn de stomste mensen op aarde en snappen helemaal niks van mij!

Hij had enkel de positieve intentie zo snel mogelijk thuis te zijn te zwemmen met zijn vrienden en voor het milieu te zorgen door de folders niet in het bos te gooien!

Doordat ik een stapje terug kon zetten en niet in allerlei emotie´s en primaire reactie´s schoot heb ik hem de ruimte gegeven om het zelf op te lossen en nog een bijkomend voordeel is dat hij weet dat hij met een probleem thuis kan en mag komen, ik geloof dat dat één van de belangrijkste dingen in de opvoeding is, dat er een open communicatie is en blijft ook of misschien wel vooral, als er gepuberd wordt!

Ik wil je vragen de komende tijd je hier eens bewust van te zijn, hoe ga jij hier mee om? Iedere keer als er iets vervelends gebeurt of gezegd wordt, te denken aan de positieve intentie van die ander of van de situatie en te ervaren of het verschil maakt! En misschien doe je het al en ga dan vooral zo verder!

Je zult merken dat het een veel positiever gevoel geeft en minder energie kost, zelfs energie oplevert!
En als je zo´n succes wilt delen, reageer dan op mijn blog, dat zou ik geweldig vinden!

Advertenties

41 gedachten over “Beschuit met muisjes, mijn Blog is geboren!

 1. daantje1969 Berichtauteur

  Zooo en dat duurde even voordat ik alles door had, met tags en publiceren en en…… maar het is een feit, mijn 1e post staat er, ik hoop dat je na het lezen van mijn blog met plezier, energie en een goed gevoel de dag weer vervolgd en zin krijgt om mijn volgende posten te gaan lezen! Sprankelende groet Daantje

  1. miriam

   Hey Daan, goeie aktie. Je hebt mooie verhalen, ontmoetingen, situaties die je kan delen, zeker als het gaat om de manier waarop jij tegen het leven aan kijkt. Je opent altijd mijn ogen.. Succes

  2. angelique van den Donk

   Inspirerend verhaal uit de praktijk! Heb overigens 3 jaar geleden precies hetzelfde meegemaakt met mijn zoon. Het voorval heeft een positief effect gehad op zijn werkhouding in zijn daaropvolgende baantjes. Zo gaat dat…. Ik ga je volgen, leuk!

  1. daantje1969 Berichtauteur

   Hey Ingrid, leuk hoor dat je mijn blog gelezen hebt enne doe je voordeel met de ” nieuwe kijk” je zult vebaasd zijn hoe vaak je toch al een negatief oordeel klaar hebt en hoeveel fijner en leuker de communicatie wordt met iedereen om je heen, of dat nu je man, kind of collega is!!!

 2. Ineke

  Hoi Daan, wat een leuk initiatief. Ook voor iemand zonder kinderen (net als ik) is het te plaatsen in het dagelijks leven. Heel mooi ook om de NLP gedachten erin te verweven. Ga zo door, ik zal ze in ieder geval lezen !

   1. Ineke

    Hoi Daan, nee ik heb geen blog. Ik geniet wel van die van jou. Zelf ben ik ook nog veel met NLP bezig. Geef, als Zzp`r, korte workshops en verweef het in de coachingscafes. Beide voor mijn opdrachtgever 3Masters. Binnenkort ook vanuit een volgende opdracht binnen de coachpool van FortyDays. Heel veel succes en blijf doorgaan want dan kan ik je volgen!

 3. Anneke

  Dank je wel, Daantje, voor je blog. Heel leuk om te lezen en herkenbaar voor, denk ik, alle ouders. Ik vind het mooi om te lezen op welke manier je je zoon een “levensles” hebt gegeven, die hij dankbaar heeft aanvaard. Het is een mooi voorbeeld van een kind in de puberteit: iets doen waarvan je weet dat het niet mag, en daar mee het aftasten van de grenzen van je ouders en van jezelf.

  1. daantje1969 Berichtauteur

   Thx en wat een cadeau dat iemand de moeite genomen heeft om contact op te nemen met de kranten distributeur, zodat de “grensverleggende” activiteit meteen boven water kwam, haha!
   Denk ook dat als je als ouders heel erg boos op een “vergrijp” wordt, de kans op open communicatie met een kind, een vertrouwens deuk krijgt.

 4. Ingrid Giebels

  Heerlijk om te lezen… en als mijn kleine schatten groter zijn geworden heb ik voor straks er alvast een nieuw, mooi inzicht bij! Thanks!

 5. Ferry Onderwater

  Hoi Daantje! Wow, dit is een heel mooi voorbeeld van ‘achter ieder gedrag schuilt een positieve intentie’ en eigenlijk ook van ‘respect voor ieders wereldmodel’, ‘mensen zijn meer dan hun gedrag’ enzovoort. Je hebt laten zien hoe je je NLP-skills en de vooronderstellingen toe kunt passen binnen je dagelijkse beslommeringen! Als je het goed vind zou ik dit voorbeeld (zonder de namen uiteraard) ook wel willen gebruiken binnen trainingen en coaching!
  Ben benieuwd naar je volgende blog 🙂

  1. daantje1969 Berichtauteur

   Wow, Ferry dank voor deze reactie, je mag het zelfs gebruiken met namen hoor, ik heb onze zoon gisteren de reactie’s verteld en hij was er zichtbaar trots op dat iets dat hij geleerd heeft, anderen misschien weer een inzicht geeft!
   Dat kind heeft uiteraard NLP door zijn aderen stromen, haha!!!
   Sharing is growing!

 6. Corien Koning

  Hey Daantje, ik heb je blog gelezen. Wat een goed initiatief. Er is zoveel leuks te beleven dat ik me helemaal voor kan stellen dat je dat met de hele wereld wilt delen….jou kennende……ik ga snel een nieuwe mobiel aanschaffen want mijn oude is erg ‘old school’ die kan dit allemaal niet bijbenen……dus ik ga je binnenkort denk ik volgen vanaf een fris & fruitige IPhone 5……yes! Keep up the good works lieverd!

 7. maria althuizen

  mooi verhaal Daantje en ja kan me goed voorstellen kippevel overal, tegek als je zo je zoon wat kan leren daar krijg je energie van, positief aangepakt superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ook voor je zoon dat hij het zo ook kon zien super en een dikke pluim lieve groetjes

 8. Theo Berlie

  Daantje, een mooi verhaal. En……., ik ben het helemaal met je stelling eens.
  Ik zelf probeer ook altijd het beste en mooiste bij anderen naar boven te halen. Een positieve insteek/benadering, maakt het leven lichter.

  1. daantje1969 Berichtauteur

   Ja en het mooie is dat we een keuze hebben, kiezen we voor licht of voor zwaar, ongeacht de situatie!

   Het leven wordt voor 10% bepaald door wat je overkomt en voor 90% door hoe je er mee omgaat!

   1. Femke Lemmens

    Mooi om te lezen en mee te nemen de dag in. Kijk uit naar nog meer inspirerende blogs van je. Liefs Femke

 9. rianne smulders

  Een geweldig verhaal waar ook wij, met drie pubers, er vele van hebben. Knap dat je het zo goed verwoord! Ik ben fan van je.
  Lieve groet Rianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s